Σάββατο 4 Μαΐου 2013

”Φωνή της Αμερικής” – “Η Ελλάδα έχει εν μέρει Ελευθερία του Τύπου”



Για να μην “πανηγυρίζουμε” για τα τουρκικά χάλια στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, ας ρίξουμε μια ματιά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Yποχώρησε στο θέμα των ελευθεριών στο χώρο του τύπου η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη 2013  της οργάνωσης Freedom House. Επί 197 χωρών η Ελλάδα είναιφέτος  στην 85η θέση.


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ”Φωνή της Αμερικής” (VOA),  η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» , σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Freedom House που εδρεύει στις ΗΠΑ. Με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και κατατάσσεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν (το 2010 η Ελλάδα ήταν στην 65η θέση). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα ελληνικά ΜΜΕ υπέστησαν ευρύτατες περικοπές προσωπικού, ενώ ορισμένα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους». Παράλληλα τονίζεται ότι εντάθηκαν οι νομικές αλλά και σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια γενικότερη εντύπωση ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να φέρουν σε πέρας τον ρόλο τους ως ανεξάρτητοι παρατηρητές και να συνεχίσουν να ενημερώνουν επαρκώς τους Έλληνες πολίτες για κρίσιμης σημασίας θέματα που τους απασχολούν, όπως τα μέτρα λιτότητας και η διαφθορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το “Freedom House”.
Στην έκθεση υπάρχει επίσης αναφορά στην υπόθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσίευσης από μέρους του της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ» με καταγγελλόμενους ως πιθανούς φοροδιαφεύγοντες. Η έκθεση μιλά και για πολιτικά υποκινούμενες απολύσεις και διακοπές συμβολαίων σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από το ακροδεξιό κόμμα της” Χρυσής Αυγής”.
Σε διεθνές επίπεδο η έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου του οργανισμού “Freedom House” τονίζει ότι ο αριθμός ανθρώπων με πρόσβαση σε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια 10ετία, ενώ αναφέρει ότι η ελευθεροτυπία στην Ευρώπη αδυνάτισε λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εκτός απ’ την Ελλάδα στην κατηγορία χωρών με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» παραμένει και η Ιταλία στην 69η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση.

Πηγή :planetnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com