Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία, 6% στα φροντιστήρια, μηδέν στους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία....




Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες και ανεπιτυχείς προσπάθειες εξεύρεσης ισοδυνάμων αποφάσισε τελικως τη δημιουργία τριών «ταχυτήτων» ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με ανώτατο συντελεστή το 13% .
Κατόπιν αυτού:
- σε ΦΠΑ 13% υπάγονται  τα ιδιωτικά σχολεία "με το σκεπτικό ότι η εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελεί επιλογή των γονέων και όχι υποχρέωση". 
- σε ΦΠΑ στο 6% υπάγονται τα φροντιστήρια  
- αντίθετα οι παιδικοί σταθμοί και τα   νηπιαγωγεία θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ.
Φαίνεται ότι η αναζήτηση ισοδυνάμων για την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ  στην  εκπαίδευση δεν απέδωσε και έτσι, το μέτρο θα επιβληθεί, όπως είχε σπεύσει να παραδεχθεί νωρίτερα  ο Ν. Φίλης. 
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Φίλης,  μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, εξετάζει να μπει ένας μικρότερος συντελεστής στα φροντιστήρια.  
«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές», είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε πως δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο.
«Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου», σημείωσε και σε ερώτηση γιατί δεν καταργείται το μέτρο απάντησε:
«Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι' αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com