Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μία Bδομάδα Προθεσμία για να Υποχωρήσει η Αθήνα στους Πλειστηριασμούς Πρώτηs Kατοικίαs ...


Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας έστειλε το Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής του, κατά την οποία, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο, δεν δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ.Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, το κρισιμότερο ζήτημα για τους δανειστές είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στην προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Μιλήσαμε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί, για να ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά» τόνισε, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε: «Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που, από τη μία, θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι το πλαίσιο».

Ο κ. Μοσκοβισί -πιθανώς με πρόθεση να «καλύψει» και τις κοινωνικές ευαισθησίες της κυβέρνησης- υπογράμμισε ότι σαφώς θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι, καθώς «κανείς δεν επιθυμεί οι μη έχοντες να μείνουν χωρίς μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους», αλλά, για να γίνει αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να... μετρήσει πόσοι ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν, όντως, Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, τους οποίους χαρακτήρισε ως «κακοπληρωτές από πεποίθηση» και για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συμπάθεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακόμη, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων πως «το 80% των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το άλλο 20%. Σημειώθηκε πρόοδος, και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα».

«Εργαζόμαστε νύχτα και μέρα, για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Αθήνας - Βρυξελλών «είναι ιδιαίτερα καλή».

Στην πραγματικότητα, όμως, και παρά το φαινομενικά καλό κλίμα, στην Ελλάδα δίνεται μόλις μια βδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα, εάν φυσικά επιθυμεί να λάβει την πρώτη δόση των δύο δισ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και είναι ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, διεμήνυσε από την πλευρά του ο επικεφαλήτων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε από τους Θεσμούς ότι έγινε πολύ πρόοδος και «πολλή δουλειά» στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει θετικό κλίμα» και, όπως υπογράμμισε, «αυτό τονίστηκε απ' όλους».

«Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας» είπε, ενώ, αναφερόμενος στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε πως είναι χαμηλότερο του αναμενομένου.

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. των τραπεζών

Λιτός και απόλυτα περιεκτικός ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος περιορίστηκε σε μία μόνο δήλωση και δεν παρέμεινε στη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κατόπιν θα δοθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των stress tests ήταν λιγότερο αρνητικά απ' ό,τι προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του ESM.

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ''ξεκλειδώσει'' την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή
των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com