Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

"Μπαίνει" και ρήτρα «ηλικίας» για τη μείωση των συντάξεων!!! ...


Θα «τιμωρεί» όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία (50-62 έτη) στο παρελθόν - Για τον επανυπολογισμό θα λαμβάνονται υπόψη, επίσης, τα έτη ασφάλισης, ο μισθός, οι εισφορές και το ποσοστό αναπλήρωσης.
Tη θέσπιση νέας ρήτρας με στόχο τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων μελετούν στο υπουργείο Εργασίας. Η νέα ρήτρα «ηλικίας», που θα αποτελεί το βασικότερο  κριτήριο κατά τον επαναυπολογισμό του ύψους των συντάξεων, θα «τιμωρεί» όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία 50-62 ετών στο παρελθόν. Θα θεσπιστεί δηλαδή ένα ποσοστό μείωσης της σύνταξης πχ 10% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 το οποίο θα βαίνει μειούμενο κατά 2% κάθε έτος όσο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης -μείωση 8% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 56, 6% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 57 κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι σε ηλικία συνταξιούχοι κάτω των 55 έχουν ήδη υποστεί το 2011 μειώσεις 40%  για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ ενώ έχουν δεχθεί και την ποινή του πέναλτι, δηλαδή μείωση 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (πχ  μείωση 30% αθροιστικά για έξοδο στο 50ο  αντί στο 55ο  έτος).

Εκτός από το ηλικιακό κριτήριο για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισης, ο μισθός, οι εισφορές και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Τα σενάρια «ποσοστικοποίησης» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες των θεσμών προβλέπουν επίσης:

- Περικοπή των επικουρικών με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (μελετάται θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές ύψους 350 ευρώ).

- Μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για ένα - δύο χρόνια . Το μέτρο γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων και των δανειστών .  Στη συνάντησή του με το Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Πιέρ Μοσχοβισί  αρνήθηκε οποιαδήποτε δράση  θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

- Συνδυασμό μείωσης των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ  και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Στόχος των ισοδύναμων που μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η  εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός μνημονιακός στόχος των 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,25% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2015 -16.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας πήρε από τον  Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων μια μικρή περίοδο χάριτος έως το τέλος του μηνός  για να ολοκληρώσει το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού και να το προωθήσει στη Βουλή. Σημειώνεται ότι το υπουργείο επιθυμούσε μεγαλύτερη παράταση έως το Δεκέμβριο αλλά η Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα επανασχεδιάζεται ο  χάρτης των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο την εναρμόνιση τους  με το μοντέλο του ΙΚΑ . Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές θα μειωθούν στα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου σήμερα  βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (28% για τον εργοδότη ,32% για τον ασφαλισμένο ) καθώς και στον ΟΑΕΕ.

Αντιθέτως, δραματικά θα αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ όπου τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια ενώ θα αλλάξουν και οι  κλίμακες των εισφορών ώστε να  αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com