Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ:ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ !!!!!




Μπορεί η Λέσβος να είναι το νησί της αλληλεγγύης αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του «προσφυγικού».   Εκμετάλλευση προσφύγων, μπίζνες,  μίζες, ρουσφέτια και ΜΚΟ.
Ένα απίθανο παζλ που όσο περνάει ο χρόνος γίνεται ολοένα και πολύπλοκο καθώς αυξάνονται τα συμφέροντα και οι εμπλεκόμενοι.  Ολοκληρωμένο σύστημα εκμετάλλευσης προσφύγων. Παράνομος πλουτισμός από "μπράβους" και "επιχειρηματίες".
 Και δεν σταματά εκεί… είναι και τα  νέα ρουσφέτια που δεν γίνονται πλέον σε κρατικές δομές αλλά σε ΜΚΟ! 
Δύο σημερινά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα  στις τοπικές εφημερίδες «ΕΜΠΡΟΣ»  και «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» δίνουν την άλλη διάσταση στο «προσφυγικό»  στη Λέσβο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ (ρεπορτάζ  Μαρίνος Ορφανός)  υπάρχει ένα πέπλο αδιαφάνειας  σχετικά με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί και τις σχέσεις που έχουν με το Δήμο Λέσβου. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τα ερωτήματα του Δημοτικού Συμβούλου Σ. Γεωργούλα προς το Δήμαρχο Λέσβου Σ. Γαληνό που ακόμη δεν έλαβαν απάντηση: 
- έχετε υπογράψει συμβάσεις- μνημόνια οικονομικής  χρηματοδότησης σε ΜΚΟ για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής ή συνδράμει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη μεταφορά της ευθύνης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης απο τις δημοτικές δομές σε ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή αποτρέπετε συλλογικότητες αλληλέγγυων απο το να επιτελούν την ανθρωπιστική τους προσφορά;
- έχετε εσείς ή αλλά μέλη της δημοτικής αρχής συμμετοχή ως μεσολαβητές σε αδιαφανείς και ανεξέλεγκτες διαδικασίες  προσλήψεων σε ΜΗΚΥΟ που δραστηριοποιήθηκαν προσφάτως στο νησι μας;
Τέλος στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για τις προσλήψεις που γίνονται στη Χίο από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας. Αντίθετα στη Λέσβο μετη βοήθεια της ΔΕΔΑΠΑΛ υπογράφονται για λογαριασμό της δημοτικής αρχής εν κρυπτώ συμβάσεις με εργαζομένους για να καλύψουν ανάγκες καθαριότητας που χρηματοδοτούνται από οργανώσεις, εισπράττοντας ποσά που κανείς δε γνωρίζει και όσοι γνωρίζουν δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα τον κόπο να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο και μέσω αυτού την κοινή γνώμη τουνησιού μας. Επισήμως όμως ως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό απολύτως τίποτε και για το ύψος των ποσών που έχουν δοθεί στο Δήμο, τα οποία τον κάνουν να αντέχει ακόμα, μη έχοντας δεχτεί ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του ως στήριξη από το κράτος για τις ανάγκες του προσφυγικού.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» (ρεπορτάζ Στρατής Σαμιώτης)  περιγράφεται η  απίστευτη εκμετάλλευση των προσφύγων από άλλους αλλοδαπούς, που έφθασαν στο σημείο να ζητούν προμήθεια ακόμα και από τουριστικά πρακτορεία για να τους κατευθύνουν για την έκδοση εισιτηρίων υπό μορφή «γκρουπ»! Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον τόπο μας, που μετατρέπεται σε «γη της Χαναάν» για κάθε επιχειρηματία που επιδιώκει το γρήγορο κέρδος.
Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει ακόμη και αλλοδαποί από την Αθήνα και «πουλάνε» προστασία σε Σύριους πρόσφυγες αναλαμβάνοντας ως «εργολάβοι»  να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες καταγραφής τους μέχρι την αναχώρησή τους για την Αθήνα.
Εισπράττουν προμήθεια για να κατευθύνουν τους πρόσφυγες σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, εισπράττουν προμήθεια από οδηγούς ταξί κλείνοντας κούρσες για τη μεταφορά των προσφύγων, εισπράττουν προμήθεια από τα καταλύματα διαμονής των προσφύγων.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται μαρτυρίες επαγγελματιών της Μυτιλήνης που κάνουν λόγο για «μπράβους» που ζητάνε μίζες από τους επιχειρηματίες προκείμενου να κλείνουν δουλειές με τους πρόσφυγες. 
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα και για τα καταλύματα.  Αποτελεί κοινό μυστικό ότι γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της Λέσβου που δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν ανοίξει « παλιές κατοικίες»  μετατρέποντάς τες σε πρόχειρα καταλύματα για μετανάστες (ασφαλώς χωρίς να έχουν άδεια ή να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά)
 Ανάλογη εκμετάλλευση και από τους «τραπεζίτες»  της Μυτιλήνης. 150 ευρώ προμήθεια για κάθε 1000 ευρώ που κάνουν συνάλλαγμα οι πρόσφυγες (ανταλλαγή από δολάρια ή τούρκικες λίρες)
Ενδιαφέρον έχει και ο επίλογος του ρεπορτάζ:  όταν όλα τα παραπάνω αποτελούν όχι μόνο κοινό μυστικό αλλά και «κοινή» θέα για δεκάδες κατοίκους της περιοχής μας που παρακολουθούν αποσβολωμένοι, εντύπωση προκαλεί η σιωπή των οργανώσεων που ασχολούνται υποτίθεται με τα δικαιώματα των μεταναστών, εκτός κι αν τα μέλη τους είναι απασχολημένα ως μισθωτοί υπάλληλοι σε ΜΚΟ.
























http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/koinonia/roysfetia-kai-mizes-alli-diastasi-toy-prosfygikoy-sti-lesvo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com