Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ...


Πολλούς εξέπληξε η θριαμβευτική νίκη του κόμματος του Ερνογάν στις εκλογές στην Τουρκία, παρά του ότι περίμεναν ότι θα είναι ο νικητής αλλά αμφέβαλλαν για την πιθανότητα ανάκτησης της πλήρης αυτοδυναμίας του.
Υπάρχουν όμως τρεις βασικοί λόγοι του εκλογικού θριάμβου του κόμματος του Ερντογάν, που αναγορεύεται και επίσημα ο νέος σουλτάνος της Τουρκίας κάτι που θα γίνει και με νόμο με την επικείμενη αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.
Ο πρώτος λόγος είναι η μεγάλη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ που στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τον Ερντογάν, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που όμως κυνηγηθήκαν με χαρακτηριστικό τρόπο μέχρι και κλείσιμο, όπως η Bügün TV και το KanalTürk παραμονές των εκλογών. Χαρακτηριστικό είναι πως κρατική τηλεόραση, TRT, αφιέρωσε στο κόμμα του Ερντογάν πενταπλάσιο χρόνο από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ για τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα για το φιλοκουρδικό, ελάχιστο χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος, Σαλαχαντίν Ντεμίρτας, που προς στιγμή απειλήθηκε να μην περάσει το όριο του 10% και να μην μπει στην βουλή, κατήγγειλε το ίδιο βραδύ των εκλογών πως οι εκλογές αυτές δεν έγιναν υπό ισότιμες συνθήκες για όλα τα κόμματα.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η μεγάλη πόλωση που καλλιέργησε ο ίδιος ο Ερντογάν, με συνεχείς δηλώσεις επισήμανσης του κίνδυνου της εξάπλωσης της τρομοκρατίας, δηλαδή του κουρδικού κινήματος και της τρομοκρατίας των ισλαμιστών, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην απειλούμενη ασφάλεια και ηρεμία των κατοίκων ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις επαρχίες της Ανατολίας. Η απειλουμένη σταθερότητα, όπως τόνισαν οι Ερντογάν – Νταβούτογλου, θα ήταν μεγάλη απειλή και για την τουρκική οικονομία που έχει ήδη παρουσιάσει δείγματα ύφεσης, ενώ η αναζωπύρωση των ενόπλων συγκρούσεων με το ΡΚΚ είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η φετινή τουριστική κίνηση με μεγάλες ζημιές στην οικονομία.
Ο τρίτος και πιο αφανής ίσως λόγος είναι τα ισλαμικά τάγματα. Τα μεγαλύτερα ισλαμικά τάγματα της Τουρκίας τάχτηκαν παραμονές των εκλογών φανερά υπέρ του Ερντογάν, ξεπληρώνοντας την μεγάλη υποστήριξη που τους παρείχε μετά από δεκαετίες κεμαλικής καταπίεσης και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην θριαμβευτική νίκη του. Τα ισλαμικά τάγματα επηρεάζουν εκατομμύρια ειδικά στις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες όπου έχει μεγάλη επιρροή το φιλοκουρδικό κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Milli Görüş, ίσως η μεγαλύτερη εθνικοθρησκευτική οργάνωση, παραμονές των εκλογών εκδηλώθηκε ανοιχτά υπέρ του Ερντογάν ενώ και μικρότερα τάγματα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το κόμμα των ισλαμιστών.
Πάντως, αν και ο Ερντογάν επέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα από εδώ και πέρα. Η μεγάλη πόλωση που δημιούργησε δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας και από την πρώτη νύχτα των αποτελεσμάτων των εκλογών, στο Ντιαρμπακίρ έγιναν βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων που διαμαρτύρονταν ότι τα αποτελέσματα ήταν αποτελέσματα νοθείας και βίας.
Παράλληλα το οικονομικό πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι μεγάλες αγορές της Τουρκιάς στη Μέση Ανατολή έχουν καταστραφεί από τα πολεμικά γεγονότα, ενώ η εξωτερική πολιτική έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή απομόνωση της Τουρκίας που αντανακλάται και στο οικονομικό πεδίο.
Αλλά και η αλαζονεία του Ερντογάν, που αναμένεται τώρα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με μεγαλύτερη λογοκρισία και εσωτερική καταπίεση, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες εσωτερικές αντιδράσεις με άγνωστες συνέπειες για το εγγύς μέλλον.
Γεγονός είναι πως όλα αυτά θα πρέπει εδώ στην Ελλάδα να τα παρακολουθούμε συνεχώς εκ του σύνεγγυς και όχι να βουλιάζουμε στην μνημονιακή μας μιζέρια. Ο αυριανός Ερντογάν δεν θα είναι ο Ερντογάν του χτες και ο Ερντογάν που ξέραμε μέχρι τώρα και αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com