Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Νεα δίωξη σε βάρος Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά ...


Η δικογραφία αποστέλλεται και στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς μια νέα δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των διώξεων με τις αμφιλεγόμενες και φερόμενες ως επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων. Στο επίκεντρο και αυτή τη φορά των εισαγγελικών διώξεων, βρίσκεται ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία Διαφθορας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι εμπλεκόμενοι, είναι αυτά της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ακόμη, η εισαγγελία προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Τα νέα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας είναι αυτά της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στις παραπάνω πράξεις της απιστίας.

Ειδικότερα, η υπόθεση την οποία διερεύνησαν με παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνιος Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου αφορά στη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος $594 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της έρευνας τους παράγγειλαν τη διενέργεια ανάλυσης των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι υπογραφές για την επίμαχη σύμβαση …έπεσαν κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, στην σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Ακόμη από την έρευνα προέκυψε ότι τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά. Αντίθετα, ωφελήθηκε η εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την τέταρτη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Έχει προηγηθεί η άσκηση διώξεων σε βάρος του για το οπλικό σύστημα του ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE. Μάλιστα για την τελευταία αυτή υπόθεση την οοία επίσης διερεύνησαν οι ίδιοι εισαγγελείς ο επιχειρηματίας έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Στη Βουλή

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη δικογραφία παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, καθώς αντίγραφά της θα διαβιβαστούν στο Κοινοβούλιο μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης 22/2003.
 Η διερεύνηση της σύμβασης κύριας προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com