Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απέναντι στις δύο αποφάσεις για την προστασία α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ...


Η εφαρμογή δύο παράλληλων διαδικασιών ξεκινά από τη νέα χρονιά, με στόχο την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έναντι των τραπεζών.
Πρόκειται για τις εφαρμοστικές Αποφάσεις των όσων συμφωνήθηκαν με το Κουαρτέτο για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αφενός με τη συμμετοχή του Δημοσίου για το 25% των δανειοληπτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου με τον επαναπροσδιορισμό της αξίας των ακινήτων και των δόσεων για τη "ζώνη" που καλύπτει το 25- 60% των δανειοληπτών.
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η συμμετοχή του Δημοσίου- με συνολικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ- στις δόσεις του δανειολήπτη γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του
  • το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης
  • η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα
  • είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται και
  • βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης και πρέπει να παρακολουθούνται από τους δανειολήπτες, προκειμένου να ενημερωθούν εντός 60 ημερών αν το αίτημα τους γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται.

Πιο δύσκολη τεχνικά είναι η διαδικασία υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση τα δεδομένα της αγοράς και ακολούθως της μηνιαίας δόσης, που πρέπει να καταβάλουν όσοι έχουν εισόδημα υψηλότερο των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, αν οι δανειολήπτες δεν μπορούν να καλύψουν τις δόσεις που θα προσδιορίζονται, θα υπάγονται στις διαδικασίες του Κώδικα Δεοντολογίας.
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και το ελάχιστο εισόδημα
  • Άγαμος: 8.180 ευρώ
  • Ζευγάρι: 13.917 ευρώ
  • Προσαύξηση ανά τέκνο: 3.361 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com