Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗ "ΚΑΥΤΑ" ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΕΡΙ-ΤΣΙΠΡΑ...


Μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν «για να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα» έστειλε ο Τζον Κέρι στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες που κάνετε στον οικoνομικό τομέα» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργός για τη συνεργασιά στα θέματα ασφαλείας. «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε προκλήσεις στο μεταναστευτικό αλλά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού καλοσώρισε τον κ. Κέρι και μετά από τις ερωτήσεις για το ταξίδι του, επισήμανε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι ήρθε στην Ελλάδα «σε μια κρίσιμη περιοδο».

«Είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή» διαβεβαίωσε τον Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι «βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για να βρούμε λύσεις προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται την Ελλάδα με «βαριά» ατζέντα αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην Κύπρος. Μετά την αναβληθείσα επίσκεψη προ σχεδόν ένα μήνα, λόγω εξελίξεων στην Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Αθήνα.

Επιγραμματικά τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις συναντήσεις του κ. Κέρι με την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι τα ακόλουθα:

- Οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό
- Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
- Οι εκκρεμότητες για το όνομα των Σκοπίων
- Η ασφάλεια
- Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ
- Η απομείωση του χρέους


Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «θερμοκρασία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε μια στιγμή που οι δύο χώρες καλούνται να συνεργαστούν προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας την περασμένη Κυριακή και την πολιτική νίκη (τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας) που κατάφερε η Άγκυρα, καμία τρίτη πλευρά δεν επιθυμεί αναμόχλευση των διαφορών, είτε πρόκειται για τις Βρυξέλλες, είτε για την Ουάσιγκτον. Οι ελληνικές θέσεις είναι σταθερές στα ανοιχτά ζητήματα και δεν αναμένονται εκπλήξεις, κάτι που συμβαίνει και για την περίπτωση της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com