Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Σε κάποιες περιπτώσεις, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί «ύψιστη έκφραση κυριαρχίας» !!!...


Υπέρ της εξέλιξης μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε η γερμανική κυβέρνηση και τόνισε την ανάγκη να μπορούν να στηριχθούν τα κράτη-μέλη που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από την προσφυγική κρίση.

Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, το Βερολίνο επισήμανε ακόμη τη Δευτέρα ότι η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις στην ΕΕ αποτελεί «ύψιστη έκφραση κυριαρχίας».

«Η ελεύθερη κίνηση στο πλαίσιο της Σένγκεν αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν εγγυηθούμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ελεύθερη ζώνη Σένγκεν και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και σημαντικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να πετύχουμε καλύτερη φύλαξη», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία προσπαθεί για αυτό σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την ενίσχυση της Frontex που έχει προαναγγείλει για τα μέσα Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ανταπόκριση σε σχετικό αίτημα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

«Στηρίζουμε την εξέλιξη μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης (Management) των εξωτερικών συνόρων. Η Γερμανία με αυτή την επιστολή (αναφέρεται στην κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει συνεισφέρει ενεργά ώστε να συμμετάσχει εντατικά στη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε πως είναι η σωστή κατεύθυνση και την στηρίζει το σύνολο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, σημαντικό κομμάτι της επιστολής αφορά στην επιχειρησιακή στήριξη των κρατών-μελών που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ειδικά των κρατών-μελών στα εξωτερικά σύνορα, γι’ αυτό ζητούν οι δύο υπουργοί τη στήριξη της Frontex, οικονομικά και με προσωπικό.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Τομπίας Πλάτε ανέφερε ότι «το εγχείρημα "Ευρωπαϊκή Ένωση" ζει από το ότι τα κράτη-μέλη παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ και αυτό αποτελεί ύψιστη έκφραση κυριαρχίας, το γεγονός δηλαδή ότι ένα κράτος-μέλος αποφασίζει να δώσει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ, εφόσον εκείνη μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα».

Αυτό, πρόσθεσε, δεν έρχεται σε αντίθεση με το θέμα της κυριαρχίας ενός κράτους.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που θα υποβάλει Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πλάτε σημείωσε ότι η Frontex θα πρέπει να μπορεί σε περίπτωση σημαντικών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στη βάση αξιολόγησής της για τον κίνδυνο, να συμμετάσχει γρήγορα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αναλάβει και την πρωτοβουλία δράσης άμεσα και με δική της ευθύνη.

«Το τι από αυτά θα συμπεριληφθεί τελικά στην πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να το δούμε», διευκρίνισε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, δήλωσε ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόταση, αλλά μόνο μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία της Σένγκεν, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και η δυνατότητα για την επαναφορά προσωρινών συνοριακών ελέγχων, όπως αυτοί υπάρχουν για παράδειγμα στη Γερμανία και σε άλλα κράτη-μέλη ήδη εδώ και κάποιον καιρό.

«Δεν μπορώ να πάρω θέση δημοσίως για τη στάση στην ψηφοφορία ή για τις απόψεις που εξέφρασαν κάποια κράτη-μέλη. Επρόκειτο έτσι κι αλλιώς μόνο για μια έκθεση της Επιτροπής και δεν υπήρξε ψηφοφορία υπό την στενή έννοια», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com