Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ενας στους τρεις Ελληνες δίνει φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία ...


Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει φακελάκι για περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής με αφορμή σημερινό συνέδριο.

Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για ένα φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση, έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

 «Υπολογίζω ότι ο πληθυσμός των γιατρών “τριχοτομείται”: ένα τρίτο απαιτεί το φακελάκι, ένα τρίτο λαμβάνει ό,τι του προσφέρει ο ασθενής και ένα τρίτο δεν δωροδοκείται εκ πεποιθήσεως», σημειώνει ο κ. Ρακιντζής. Εξ ου και η συλλήβδην δαιμονοποίηση των γιατρών κρίνεται άδικη.

Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε υγειονομικές μονάδες δεν συνοδεύεται από απόδειξη.


Βάσει μελέτης από τον καθηγητή Ιωάννη Κυριόπουλο οι παραπληρωμές σε γιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2009 έως τα τέλη του 2013 αυξήθηκαν κατά 300 εκ. ευρω.
Βάσει της μελέτης του κ. Κυριόπουλου, οι παραπληρωμές σε ιατρούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2009 έως τα τέλη του 2013, κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ. Ως «παραπληρωμές» νοούνται οι υπερβολικές χρεώσεις, τυπικές (σε ιδιωτικά νοσοκομεία) ή άτυπες (φακελάκι). Αυτό προκύπτει και από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς βάσει ανάλυσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, οι αμοιβές των γιατρών το εν λόγω χρονικό διάστημα αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα έξοδα για τα νοσήλια μειώθηκαν. Μια πιθανή ερμηνεία είναι οι επιπρόσθετες δυσλειτουργίες που επήλθαν από την κρίση, όπως οι μεγάλες λίστες αναμονής, τα δυσεύρετα διαθέσιμα κρεβάτια σε θαλάμους, αλλά και οι μετρημένοι στα δάχτυλα γιατροί. Ταυτόχρονα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, έπειτα και από τις περικοπές μισθών, μοιάζουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μια πιθανή δωροδοκία. Η επικρατούσα, ωστόσο, εκτίμηση είναι ότι από το 2014 και μετά το «φακελάκι» τείνει να περιοριστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com