Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΨΗΦΙΣΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ KOMMATA;ΑΠΟΧΗ;Δίνουν και τα «κόκκινα» στεγαστικά στα κοράκια των distress funds ...







Πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε distress funds - Τον Φεβρουάριο «κληρώνει» για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Στη Βουλή αύριο ο εφαρμοστικός, για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Τρίτη - Συμφωνία για Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ενιαίο μισθολόγιο στο ΔημόσιοΕλλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι αναχωρούν από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών, ενώ εξαιρούνται σε αυτή τη φάση -και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου- τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αναλυτικά, στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη:

- «Άνοιγμα» της αγοράς των επιχειρηματικών δανείων (με απλά λόγια πώλησή τους σε distress funds) και μάλιστα ανεξαρτήτως του ύψους που αυτά θα έχουν, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε και το πλαίσιο διαχείρισής τους,

- Από τη συμφωνία εξαιρούνται, έως τις 15 Φεβρουαρίου, τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά όχι όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, τα δάνεια των ΜμΕ (διευκρινίζεται ότι ο ορισμός μίας επιχείρησης ως μικρομεσαίας θα προέλθει βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού, δηλαδή επιχειρήσεις με τζίρο έως πέντε εκατ. ευρώ, έως 110 εργαζόμενους κ.ά.) και τα καταναλωτικά δάνεια.

Τα εν λόγω δάνεια θα «εξετασθούν» βάσει ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται ότι θα αποφασιστεί και θα ψηφιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, στο οποίο θα προβλέπεται η εξαίρεση κάποιων εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Σάββατο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συμφωνήθηκε μία στρατηγική έκθεση, που θα περιγράφει ποια τυπική μορφή θα λάβει και ποια περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν σιγά-σιγά σε αυτό, ενώ αναμένεται περίπου το Πάσχα ή τις αρχές του β' εξαμήνου του 2016.

Παράλληλα, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα 2015-17 θα διατίθενται για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν θα προκύψει καμία μείωση μισθών, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησης και του «Όχι» που επικράτησε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου!

Την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group -το οποίο, σήμερα στις 20:00, από το «Χίλτον, ενημέρωσαν με τηλεδιάσκεψη οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης- ενώ στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα την Παρασκευή το protothema.gr μετέδιδε ότι κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ τόνιζαν ότι τελικώς θα υπήρχε σύγκλιση και πως οι Θεσμοί θα έκαναν δεκτή την ελληνική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com