Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μηνύσεις για τις ιστολογικές της 4χρονης Μελίνας-Οι γονείς της άτυχης μικρής αμφισβητούν τη διαδικασία που ακολούθησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου .....


Μηνυτήρια αναφορά για τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως
αναφέρουν, για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας. 

Η οικογένεια θεωρεί ότι οι διαδικασίες έγιναν χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση της. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν λόγο για άρνηση συνεργασίας από εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες ενώ ζητείται η γενετική ταυτοποίηση των οργάνων και των δειγμάτων που έχουν ληφθεί για τη διενέργεια των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. 

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Γ.Ν. Βενιζέλειο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορούν το τραγικό περιστατικό του θανάτου της τετράχρονης Μελίνας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η αποστολή των εξετάσεων στην Αθήνα έγινε μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής, στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων που υπάρχει στην Ελλάδα και γίνεται λόγος για προσπάθεια ΜΜΕ για κάποια «πρόθεση για συγκάλυψη». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου: 

«Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα με αιχμές για «κρυφές» ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως έχουμε ενημερώσει αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων - παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αποστολή έγινε νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά, μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή. 


Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα 'Αρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση. 

Το ΠΑ.Γ.Ν.Η. δεν έχει καμία ανάμιξη στη διαδικασία κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής Αρχής. 

Επιπλέον, δεν κατανοούμε την προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωση να δείξουν ότι υπάρχει κάποια «πρόθεση για συγκάλυψη» και ευθύνη του Νοσοκομείου για μη κλήση του Τεχνικού Συμβούλου, όταν αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός. 

Εξ αρχής δηλώσαμε ότι θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και σας βεβαιώνω ότι αυτές έχουν γίνει. Έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και προανακριτική Αρχή, οι οποίοι διασφαλίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας. Σας ενημερώνω τέλος, ότι το γεγονός της αυτόβουλής εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας. Συλλυπούμεθα ως Διοίκηση του Νοσοκομείου ξανά την οικογένεια για το τραγικό αυτό περιστατικό και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, εάν προκύψουν. Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. - Γ.Ν. "Βενιζέλειο"».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com