Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ,ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ....




Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στις 10:20 το πρωί στο κέντρο της πιο τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Αγιά Σοφιά, στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι ασιατικής καταγωγής, ενώ στο σημείο την ώρα της έκρηξης βρισκόταν και ένα γκρουπ γερμανών τουριστών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης, ενώ οι φωτογραφίες από το σημείο του μακελειού είναι σοκαριστικές: 


Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, στο πιο τουριστικό σημείο της Πόλης:
Κάποιοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση. Στο νοσοκομείο Çapa έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα θύματα, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός. Τρεις Γερμανοί τουρίστες με ελαφρά τραύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο Cerrahpaşa. Μεταξύ των τραυματιών είναι και κάποιοι Νορβηγοί πολίτες.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.



«Το έδαφος σείστηκε»
«Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το έδαφος σείστηκε. Μια πολύ βαριά μυρωδιά έκαψε τη μύτη μου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Καρολίν, Γερμανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στην πλατεία Σουλταναχμέτ. «Άρχισα να τρέχω με την κόρη μου. Πήγαμε σε ένα κοντινό κτήριο και μείναμε εκεί για περίπου μισή ώρα. Τρομάξαμε πολύ», συμπληρώνει.

«Aκουσα ένα τεράστιο "μπαμ" την ώρα που ετοίμαζα τον καφέ μου. Μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για έκρηξη στην  τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης», γράφει η Σοφία Τζόουνς. στο Twitter.

«Τεράστια έκρηξη, πολλοί τραυματίες στην περιοχή που βρίσκεται το "Μπλε Τζαμί"», γράφει ο Μουσταφά Εντίμπ.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την έκρηξη, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση της μετάδοσης οτιδήποτε σχετίζεται με την έκρηξη, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Εχμέτ Νταβούτογλου.
Παράλληλα ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.


Ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση; Kούρδοι του PKK ή  μαχητές του Ισλαμικού Κράτους; Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρίσκονται και οι ισλαμιστές τρομοκράτες αλλά και οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου στην Άγκυρα, που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει γίνει επανειλημμένως στόχος ισλαμιστών τρομοκρατών τον τελευταίο χρόνο. Από τη επίθεση στην πόλη Σουρούκ τον περασμένο Ιούλιο κοντά στα σύνορα με την Συρία, είχαν χάσει την ζωή τους δεκάδες άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com