Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Χρεοκοπημένη χώρα με απαράδεκτη προσφυγική πολιτική ...


Προκαλεί κατάπληξη γιατί η Ελλάδα συνεχώς απειλείται με έξοδο, πότε από το ευρώ πότε από την συνθήκη Schengen.
Πότε το Grexit πότε το Schengen exit φέρνουν την Ελλάδα μονίμως στο επίκεντρο με καθαρά αρνητικό τρόπο.
Η Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα, που παραμένει εν ζωή με τεχνική υποβοήθηση συνεχίζει να αποτελεί μια σταθερά παθογενή οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί από δύο οικονομικούς δείκτες, όχι τους κλασσικούς ΑΕΠ ή επενδύσεις και ταυτόχρονα ούσα χρεοκοπημένη έχει ακολουθήσει μια απαράδεκτη πολιτική στο προσφυγικό που επιδείνωσε το πρόβλημα.
Η Ελλάδα αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του προβλήματος.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο οικονομικό τέλμα και παρά το τρίτο μνημόνιο και την τρίτη χρηματοδότηση το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Υπάρχουν δύο δείκτες όχι ο προφανής η πορεία του ΑΕΠ σε ετήσια βάση που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει τραγική.
Ο πρώτος δείκτης έχει να κάνει με τις καταθέσεις ως προς το ΑΕΠ.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 68% του ΑΕΠ.
Οι καταθέσεις στα 120 δισεκ. ευρώ περίπου τον Ιανουάριο του 2016.
Να θυμίσουμε ότι οι καταθέσεις ως προς το ΑΕΠ το 2010 ήταν στο 107% του ΑΕΠ.
Η δραματική πτώση των καταθέσεων είναι γεγονός και έχει αναλυθεί διεξοδικός.
Αυτό όμως που δεν έχει αναλυθεί σε βάθος είναι ότι οι καταθέσεις λόγω των capital controls θα παραμείνουν καθηλωμένες τουλάχιστον για όλο το 2016 και το ακόμη χειρότερο το χάσμα ρευστότητας δανείων 204 δισεκ. προς καταθέσεις 120 δισεκ. δηλαδή χάσμα 84 δισεκ. όχι μόνο δεν έχει κλείσει στις τράπεζες θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να αντιμετωπιστεί σοβαρά.
Άρα οι τράπεζες όσο χρωστάνε ρευστότητα στην ΕΚΤ – ακόμη και αν μειωθεί το ELA σημαντικά για τεχνικούς λόγους ή λόγω αποδοχής εγγυήσεων ή μείωσης των haircuts – δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Άρα η σχέση καταθέσεων προς ΑΕΠ δείχνει απλά ότι η κοινωνία έχει φτωχοποιηθεί τόσο πολύ που προκαλούν σοκ οι αριθμοί.
Οι έλληνες είναι φτωχότεροι κατά 115 δισεκ. ευρώ.
Ο δεύτερος δείκτης που δείχνει ότι το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει δομικό είναι η συμπεριφορά των προβληματικών δανείων και δεν αναφερόμαστε στο προφανές στην αύξηση των NPLs.
Αναφερόμαστε στο τι συνεπάγεται NPLs και κυρίως στην αδυναμία εισπραξιμότητας εσόδων από τα NPLs από τα προβληματικά δάνεια άνω των 90 ημερών.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα αληθινό.
Μια εταιρία έχει δανειστεί 30 εκατ και αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της.
Η αδυναμία αποπληρωμής θα την οδηγήσει ή σε διακανονισμό ή σε κλείσιμο.
Περίπου 68 στις 100 εταιρίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους…..
Όσον αφορά την εισπραξιμότητα δυστυχώς το παράδειγμα της ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία αποδεικνύει ότι σε 4 χρόνια και για 73 δισεκ. στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα το κέρδος ήταν 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα των NPLs είναι ένας μύθος που στην Ελλάδα όπως συμβαίνει συνήθως θα διαψευστεί παταγωδώς.
Το Grexit δεν αποτελεί μόνο τον πλέον προσβλητικό όρο για την Ελλάδα αλλά δείχνει την αποτυχία της Ελλάδος στα δημόσια οικονομικά της.
Το Grexit είναι όνειδος και προσβολή για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικώς προκάλεσε το Grexit αλλά στην πορεία συμμορφώθηκε με τις επιταγές της ΕΕ και της Τρόικα.
Και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόμμα έχει μετατραπεί σε ένα αριστεροφιλελεύθερο μνημονιακό κόμμα και θα περίμενε κανείς να αναγνωριστούν οι θυσίες των ελλήνων και οι προσπάθειες της κυβέρνησης….κάθε φορά η Ελλάδα εμφανίζει ως ουραγός, αποτελώντας την χλεύη της Ευρώπης.
Μόνο προσβολές δέχεται η Ελλάδα ενώ οι Γερμανοί μας χαρακτηρίζουν και ηλίθιους μέσω του Τσίπρα.
Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά η προσφυγική κρίση έρχεται να αποδείξει γιατί η Ελλάδα είναι μια αποτυχημένη χώρα.
Στην προσφυγική κρίση πρέπει να υπάρχει η ισορροπία μεταξύ ανθρωπισμού και ρεαλισμού.
Η Ελλάδα έστειλε λάθος μήνυμα σε χιλιάδες απελπισμένους και όλοι έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 800 χιλ.
Και ενώ η Ευρώπη αρχικώς έδειξε ουμανισμός και προσπάθεια επίλυσης της προσφυγικής κρίσης γρήγορα ο ανθρωπισμός πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων….και ξεκίνησαν μια σκληρότατη κριτική προς την Ελλάδα γιατί επέτρεψε σε τόσους χιλιάδες μετανάστες να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ναι η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη.
Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι οι 800 χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα γιατί η ΕΕ δεν τους θέλει και η Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα θα επωμιστεί 800 χιλ μετανάστες.
Το ακόμη χειρότερο;
Η Ελλάδα απειλείται με Schengen exit γιατί έχει αποτύχει να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα καθώς ως είπαμε η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ.
To πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Συνθήκη Schengen αλλά το ερώτημα παραμένει γιατί η Ελλάδα βρίσκεται μονίμως στοχοποιημένη;
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα συρθεί σε και εξευτελιστική λύση για το ασφαλιστικό σε μια εξευτελιστική λύση για το φορολογικό, τα εργασιακά ή το αγροτικό και ταυτόχρονα απειλείται με το Schengen exit.
Ακόμη αναζητούμε…την επιτυχία μας….

 




















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com