Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Σχέδιο νόμου ΥΠΕΘΑ: "Ο διάβολος" κρύβεται στις λεπτομέρειες ...


Στις 10 Μαρτίου 2015, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος βρέθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα όπου παρακολούθησε τη διαδικασία κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2015 Β΄ ΕΣΣΟ. Αυτή ήταν ίσως και η πρώτη φορά που ο κ. Ήσυχος πέρασε την πύλη ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του ΕΣ αφού, ως γνωστόν, δεν υπηρέτησε ποτέ τη στρατιωτική του θητεία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνομιλία του μάλιστα με γονείς νεοσυλλέκτων, ο τέως ΑΝΥΕΘΑ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια, να καταταγείτε στον πόλεμο κατά του βύσματος. Στις προτεραιότητες μας ως κυβέρνησης είναι ένα αδιάβλητο σύστημα τοποθετήσεων και μεταθέσεων των στρατιωτών, μακριά από παρεμβάσεις, που θα λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή, αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός, και θα δίνει κατ’ αρχήν προβάδισμα στα θύματα της ακραίας φτώχειας. Παράλληλα, θα παρέμβουμε στοχευμένα σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του στρατιώτη στη μονάδα του». Μερικούς μήνες αργότερα, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έθεσε προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για περίοδο 4 ημέρων (8-12 Ιουνίου 2015) το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών και άλλες διατάξεις περί μέριμνας προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», με τον κομματικό Τύπο να εκθειάζει την πρωτοβουλία. [1] Tραγική ειρωνεία; Tην ίδια περίοδο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για «ρουσφετομάγαζο» της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχου, οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν. [2]
Εν τέλει, το σχέδιο νόμου επακατατέθηκε ελαφρώς τροποποιημένο στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 22 Δεκεμβρίου 2015 με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» και τέθηκε σήμερα προς συζήτηση. Επιγραμματικά, με το σχέδιο νόμου καθορίζεται 5μηνη υποχρεωτική υπηρεσία για όλους τους οπλίτες στις (προκεχωρημένες) Μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, επιχειρείται τυποποίηση των διαδικασιών μεταθέσεων των οπλιτών, προωθούνται ευνοϊκές διατάξεις για στρατεύσιμους ιατρούς και δικηγόρους αλλά και για τους ανυπότακτους-αντιρρησίες συνείδησης ενώ ιδρύονται τρία (!) Γραφεία Στήριξης Οπλιτών για ισάριθμα Γενικά Επιτελεία.
Προβληματικά σημεία και έντονο ρουσφετολογικό άρωμα
Αν και σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το σχέδιο νόμου των 29 συνολικά άρθρων απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένο. Ενδεικτικά:
Στο άρθρο 1 αναφέρεται πως «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κατά Κλάδο Διεύθυνσης των ΕΔ, αποφασίζει και υλοποιεί τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και διαθέσεις του προσωπικού των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου. Η παραπάνω αρμοδιότητα δύναται να μεταβιβάζεται στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασής της».
Ουσιαστικά επισημοποιείται η δυνατότητα υπουργικών παρεμβάσεων στο σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και διατηρείται ζωντανό το τέρας της γραφειοκρατίας εντός του υπουργείου. Η Πολιτεία οφείλει να μεταβιβάσει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της υλοποίησης των μεταθέσεων στις οικείες Διευθύνσεις των Κλάδων (Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας/ΓΕΣ κλπ).
Στο άρθρο 6 αναφέρεται πως «για υπηρεσιακούς λόγους και για λόγους, που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ, δύναται να εξαιρείται ποσοστό οπλιτών, έως το 2% του συνολικού αριθμού των καταταγέντων σε κάθε ΕΣΣΟ ανά Κλάδο των ΕΔ».
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «παραθυράκι» για ρουσφετολογικές μεταθέσεις/αποσπάσεις με συνέπεια να διατηρούνται αλώβητες οι πελατειακές σχέσεις εντός και εκτός Στρατεύματος.
Με το άρθρο 20 καθορίζεται η σύσταση και λειτουργία στα τρία Επιτελεία, ισάριθμων Γραφείων Στήριξης Οπλιτών, τα οποία θα υπάγονται απευθείας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, με σκοπό τη «παροχή συναισθηματικής υποστήριξης στους οπλίτες και τη καταγραφή αξιολόγηση και προώθηση καταγγελιών των οπλιτών που σχετίζονται κυρίως με πράξεις ή παραλείψεις οργάνων της διοίκησης σχετικά με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η θεσμοθέτηση των εν λόγω Γραφείων καταστρατηγεί κάθε έννοια στην αλυσίδα της ιεραρχικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ο Στρατιωτικός Κανονισμός 20-1 αναφέρει ρητώς πως «η υπέρβαση ιεραρχίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» και «κάθε υπέρβαση ιεραρχίας στην υποβολή παραπόνων τιμωρείται από το διοικητή, προς τον οποίον ή με τον οποίο ο παραπονούμενος όφειλε να υποβάλει το παράπονό του». Επιπρόσθετα, η συγκρότηση των εν λόγω Γραφείων ενισχύει την υδροκέφαλη δομή των Επιτελείων ενώ είναι ξεκάθαρος ο ρουσφετολογικός του χαρακτήρας για προσλήψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων. («Τα Γραφεία αυτά στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οπλίτες. Στη στελέχωσή τους περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ψυχολόγος και νομικός, εφόσον δε είναι δυνατόν, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας»). Ποιός ο λόγος συγκρότησης τριών διαφορετικών (!) Γραφείων και διάθεσης προσωπικού για την «παροχή συναισθηματικής/ψυχολογικής στήριξης στους οπλίτες μέσα από τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας» όταν η τελευταία υφίσταται και στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων»;

Το άρθρο 25 επανακαθορίζει τη «Βαθμολογία Σχολών και Σχολείων Ενόπλων Δυνάμεων», διευρύνοντας τις κλίμακες βαθμολογίας του «Λίαν Καλώς» και του «Καλώς» με αναδρομική ισχύ 5 ετών (!) με συνέπεια την ισοπεδωτική κατάργηση της «αριστείας» στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τη ρουσφετολογική προώθηση των μετρίων σε θέσεις εξωτερικού και στα ανώτατα ιεραρχικά κλιμάκια. Όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημανθεί, η αξιοκρατία αποτελεί κορυφαίο και μηδενικού κόστους παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς όμως -και για πολλοστή φορά- προέχει η κομματική ιδιοτέλεια.
Σημειώσεις:
[1] «Βύσματα τέλος, μεταθέσεις με μόρια και κριτήρια», 16/06/2015,
[2] Οι καταγγελίες δημιουργούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος είτε αγνοούσε τα κατορθώματα του υφισταμένου του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα διοίκησης του υπουργείου που έχει αναλάβει, είτε ψεύδεται συνειδητά όταν διαρκώς επαίρεται πως «τα ρουσφέτια καταργήθηκαν».







e-amyna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com