Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Άλλοθι» για τη σφαγή στο ασφαλιστικό ψάχνει ο Τσίπρας ...


Ψάχνει κοινωνική συναίνεση και γι' αυτό θα έχει σήμερα επαφές με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ.
Με την τρόικα να τηρεί στάση αναμονής και να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για την προτεινόμενη για την κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μία διπλή επιχείρηση στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση έναντι των δανειστών και των βέβαιων πιέσεων που θα ασκηθούν για μειώσεις στις συντάξεις.

Η διπλή, αγωνιώδης αυτή προσπάθεια εκδηλώνεται αφενός με ένταση της πίεσης προς την αντιπολίτευση να συμβάλλουν σε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα του συστήματος και αφετέρου στην εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των κοινωνικών φορέων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι το «ισοδύναμο» που προτείνει η ελληνική πλευρά για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Εάν δεν υπάρξει τουλάχιστον μία θετική στάση αποδοχής από τους κοινωνικούς φορείς στην ιδέα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, απ’ όπου θα προέλθουν σημαντικοί πόροι για το σύστημα, η κυβέρνηση κινδυνεύει να γίνει «σάντουιτς», ανάμεσα σε ένα εσωτερικό μέτωπο γενικευμένης αμφισβήτησης του ασφαλιστικού που προτείνει και τους δανειστές που έτσι κι αλλιώς έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι διαφωνούν με την επιλογή της αύξησης των εισφορών, την οποία θεωρούν υφεσιακό μέτρο, που ναρκοθετεί και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, της κοινωνικής συναίνεσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα Πέμπτη συναντήσεις στο Μαξίμου με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πίεση προς την αντιπολίτευση, ελπίζοντας ότι θα επιφέρει ρήγμα στο μέτωπο της καθολικής άρνησης που έχει συγκροτηθεί ατύπως από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του ασφαλιστικού. Έχοντας διαμορφώσει μία πρόταση που στηρίζεται στη γραμμή άμυνας «καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις και γιατί όχι, ούτε για τις επικουρικές» θα επιμένει διαρκώς στην πρόκληση – πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για το εάν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική αυτή γραμμή έναντι των δανειστών. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν έστω μεμονωμένες διαφοροποιήσεις στην πορεία προς την τελική συμφωνία με την τρόικα για το ασφαλιστικό και έτσι, όχι μόνο να επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αλλά και να ενισχυθεί – κάτι που όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com