Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αυτές θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ ...


Μείωση έως 25% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ φέρνει το σχέδιο υπολογισμού τους με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις, δηλαδή με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους (ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης) και με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.
Σε αυτό το ύψος προβλέπουν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι θα οδηγήσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών και των εφάπαξ που προδιαγράφει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόσο στο -υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς- σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού όσο και στις «οδηγίες» τις οποίες έχει δώσει στα Ταμεία για να επανακαθορίσουν τα επίπεδα των παροχών τους.
Το βασικό σενάριο που φέρεται να προκρίνει το υπουργείο, προβλέπει τον υπολογισμό των επικουρικών και των εφάπαξ με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα καθοριστεί κατόπιν αναλογιστικών μελετών (ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες) και με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο.
Για τις επικουρικές συντάξεις το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής εισφορών. Για τις εκκρεμείς – σε καθυστέρηση έκδοσης επικουρικές συντάξεις, έχει ζητηθεί να δίνονται δύο τμήματα παροχής: Ένα τμήμα για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών και δεύτερο τμήμα από 1/1/2015 με τον νέο τύπο.
ΕΦΑΠΑΞ
Για τα εφάπαξ το βασικό σενάριο προβλέπει, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο που εστάλη στα Ταμεία Πρόνοιας ένα τμήμα της παροχής έως το 2013 με ενιαίο κανόνα για τον συντάξιμο μισθό (ολόκληρο τον εργασιακό βίο) και την επιστροφή εισφορών με χαμηλό επιτόκιο από το 2014 και μετά.
Άλλο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει την έντοκη (με το επιτόκιο του Κοινού Κεφαλαίου που έχουν τα Ταμεία στην ΤτΕ) επιστροφή των εισφορών για ολόκληρο τον εργασιακό βίο.
























http://www.makeleio.gr/?p=552021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com