Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ...


Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν ένα ευρύ φάσμα φορολογικών ζητημάτων, από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον τρόπου που θα φορολογηθούν τα φετινά εισοδήματα.
Στις αλλαγές που έρχονται περιλαμβάνονται με μερικές σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει κρατώντας στο σκοτάδι τους φορολογούμενους αναφορικά με υποχρεώσεις, όπως είναι συγκέντρωση αποδείξεων.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι:
- διάταξη με την οποία θα γλιτώνουν από την παγίδα των τεκμηρίων οι άνεργοι και οι φορολογούμενοι που έχουν πενιχρά εισοδήματα, όπως είναι το εισόδημα μερικών ευρώ από τόκους καταθέσεων ή ένα περιστασιακό εισόδημα. Με τη διάταξη θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2015 αυτό που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2014. Δηλαδή οι φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Από αυτό το ευνοϊκό καθεστώς εξαιρούνται οι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα.
- διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό. Με δεδομένο ότι η υποβολή των φετινών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος πληρωμής του φόρου.
- η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τα φετινά εισοδήματα με τη χρήση πλαστικού χρήματος, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν κίνητρα και για συλλογή αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για όσους φορολογούμενους δεν έχουν αφορολόγητο, όπως οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
- η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προτεινόμενη ρύθμιση έχει ήδη δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και προβλέπει την πληρωμή φόρου που θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο και τοποθετήσουν τα κεφάλαια που θα νομιμοποιήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή επενδύσουν στην Ελλάδα θα παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις.
- απόφαση με την οποία θα ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταβολή οικογενειακής κατάστασης στους φορολογούμενους που διαβιούν με σύμφωνο συμβίωσης
- οι νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων. Η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνει με αυξημένους συντελεστές, ενώ με νέα κλίμακα θα φορολογηθούν και τα εισοδήματα των μισθωτών και των επαγγελματιών. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς προβλέπει την προσθήκη ενός νέου συντελεστή 50% για το εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ και τη φορολόγηση των επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών.
- τις διατάξεις για τη δημιουργία του περιουσιολογίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το περιουσιολόγιο πρόκειται να οικοδομηθεί το φθινόπωρο με τους φορολογούμενους να καλούνται να δηλώσουν στο taxisnet στοιχεία που δεν γνωρίζει η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com