Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Κλείνουν τα σύνορα ...


Δραματική αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση» αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Ουσιαστικά αναμένεται να ανακοινωθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot, κάτι που αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».



Δείτε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο έδαφος».


Φωτό Αρχείου


Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.


Η ελληνική στάση
Οπως φαίνεται η κυβέρνηση θεωρεί τετελεσμένη απόφαση το κλείσιμο των συνόρων της Δυτικής Βαλκανικής οδού, ζητάει όμως την τήρηση των δεσμεύσεων ως προς τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, σειρά διμερών επαφών έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στον απόηχο του χθεσινού δείπνου Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τους τρεις πριν την έναρξη της Συνόδου.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, έπειτα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου και τέλος με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στη διάρκεια της Συνόδου κύριο ζήτημα για το προσφυγικό θα είναι το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική κυβέρνηση θα εστιάσει της διεκδικήσεις της στους ακόλουθους άξονες:

Να μην γίνει αποδεκτό, στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση το καθεστώς μονομερών ενεργειών στην ΕΕ, όμως από όσοι φαίνεται είναι τετελεσμένο πλέον πως ο διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων θα κλείσει. Η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει σήμερα τους εταίρους για δέσμευση για τήρηση των μετεγκαταστάσεων.

Έπειτα η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα προς τη Τουρκία για να σταματήσει η ροή μεταναστών από τις Τουρκικές ακτές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών.

Τέλος σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι να αποφασιστεί σήμερα να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι παράτυποι μετανάστες στη Τουρκία και τέλος να δοθεί κάποια οικονομική στήριξη στη χώρα μας για το επιπρόσθετο βάρος που επιφέρει το μεταναστευτικό.

ZDF: Προσφυγική πολιτική- η πιθανή στροφή της Μέρκελ
 
«Ίσως πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ: Η ΕΕ θέλει να κλείσει την οδό των Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής απόφασης με την Τουρκία. Η Ευρώπη υπολογίζει σε περιχαράκωση. Παραμένει ανοικτό αν η καγκελάριος θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο», γράφει η Anne Gellinek σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η γερμανική ZDF.

«Κανονικά τη Σύνοδο Κορυφής την προετοιμάζουν διπλωμάτες. Αυτή τη φορά ήταν τόσο σημαντική ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί: η Άγκελα Μέρκελ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκαν σε γεύμα την Κυριακή το απόγευμα στην τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ. Η έκφραση της Merkel στις φωτογραφίες πριν από την συνάντηση αποκαλυπτική: όχι πάρα πολλά χαμόγελα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε μόλις κλείσει μία αντιπολιτευτική εφημερίδα. Όχι πολύ λίγα χαμόγελα, καθώς η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία στην προσφυγική κρίση», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Συνόδους για την Άγκελα Μέρκελ και την Ευρώπη. Για τη γερμανίδα καγκελάριο επειδή η ίδια έχει αναγορεύσει αυτή τη Σύνοδο σε σταθμό, στην οποία θα «κάνει λογαριασμό» και μέχρι την ημερομηνία της οποίας ήθελε να μειώσει «τον αριθμό των προσφύγων». Και, πράγματι, αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε και για τους δύο- την Μέρκελ και την Ευρώπη- να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής».

«Στα συμπεράσματα, το καταληκτικό κείμενο της Συνόδου, το οποίο πάντα διαπραγματεύεται και γράφεται πριν από τη Σύνοδο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη πρόταση: «Παράτυπα ρεύματα μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων παίρνουν τέλος. Αυτός ο δρόμος είναι πλέον κλειστός».

Και οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ- είναι συνεπώς σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι ότι τα σύνορα στο δρόμο των Βαλκανίων δεν πρέπει να ανοίξουν. Το ZDF έχει πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις απέναντι στην παρούσα εκδοχή. Αν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού γίνει απόφαση, αυτό θα αποτελούσε τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα επέκρινε αυστηρά την μονομερή επιβολής ανώτατου ορίου της Αυστρίας και την ανέγερση φρακτών. Θα σήμαινε ότι μία κρυφή συμφωνία γίνεται επίσημη απόφαση: Το σύνορο της ΠΓΔΜ παραμένει κλειστό. Η Μέρκελ έχει λυγίσει», καταλήγει το ρεπορτάζ του καναλιού ZDF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com