Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Νέο σοκ: «Κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% -- ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ...


Ανένδοτοι παραμένουν οι θεσμοί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου παρά την «κόκκινη» γραμμή που έχει θέσει ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ επιμένει στην άμεση μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ ενώ η Κομισιόν έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση η μείωση να γίνει σταδιακά ως το 2018 όταν θα πρέπει να επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπ. Οικονομικών επιμένει στην αρχική του θέση για καμία μείωση.

Την ίδια ώρα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε το πακέτο των έμμεσων φόρων. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% στα είδη παντοπωλείου (δηλαδή στα τρόφιμα) εκτιμάται σε 103 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα σαρώσει τα πάντα καθώς οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως:

·        Αλλαντικά - Κονσέρβες- Σάλτσες
·        Μαργαρίνες
·        Καφές - Τσάι - Κακάο
·        Ηλιέλαιο - Αραβοσιτέλαιο
·        Ζάχαρη -  Τσίχλες - Καραμέλες- Σοκολάτες
·        Αλεύρι – Φρυγανιές
·        Ψωμί τοστ - Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)
·        Μπισκότα - Γκοφρέτες
·        Παγωτά – Αναψυκτικά - Χυμούς
·        Μέλι – Μαρμελάδες - Σοκολάτες
·        Τυρόπιτες - Πίτσες
·        Χυμοί φρούτων
·        Μπύρες- Οινοπνευματώδη.

Και το σοκ δεν περιορίζεται εκεί καθώς θα προκληθούν ανατιμήσεις και σε:

·        εισιτήρια μέσων μεταφοράς
·        εστίαση
·        ταξί
·        Επισκευή και συντήρηση κατοικιών
·        Ανθη - φυτά
·        Αποχέτευση
·        Ζωοτροφές για κατοικίδια
·        Βενζίνη

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, σε θέματα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, που θα την πληρώσουν όλοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει συμφωνία ή έστω και Eurogroup πριν το Πάσχα για την Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα μηνύματα που καταφθάνουν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες, οι οποίες μιλούν για επιτακτική ανάγκη άμεσης νομοθετικής νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. που, μέχρι χθες τουλάχιστον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλεγε πως η κυβέρνηση δεν τα έχει κάνει αποδεκτά.

Όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται από το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, «κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% , που ήταν η ελληνική πρόταση Τσακαλώτου πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως έλεγε μάλιστα η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες για σωρεία αυξήσεων σε έμμεσους φόρους , «τα άλλα μέτρα είναι όπως τα γράφατε», χωρίς όμως προς το παρόν να δίνουν κάποιες διευκρινίσεις περισσότερες για τις λεπτομέρειες και ποια ακριβώς από αυτά τα μέτρα ή πότε θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τις συνομιλίες Τσακαλώτου, Σταθάκη με τους Θεσμούς. Για τις 17.00 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Κουαρτέτου με τον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com